PolymyositisOorzaak en verschijnselen van PM

Oorzaak van PM

Bij PM worden de ontstekingen in de spieren vermoedelijk veroorzaakt door een verstoorde afweerreactie. Normaal gesproken zorgt het afweersysteem er met antistoffen en afweercellen voor dat alles wat niet in het lichaam thuishoort, wordt opgespoord en verwijderd. Bij PM ziet het afweersysteem de spiervezels of bloedvaatjes in de spieren aan voor lichaamsvreemde stoffen.
Het is dus (net als dermatomyositis, DM) een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem zich tegen eigen weefsel keert.

Verschijnselen van PM

De eerste verschijnselen van polymyositis zijn spierzwakte, mogelijk spierpijn, een algemeen gevoel van malaise en soms ook koorts.
Als eerste ontstaan meestal klachten in de spieren van het bekken en de bovenbenen en van schouders en bovenarmen, te merken aan bijvoorbeeld moeite met traplopen, fietsen en met het tillen van zwaardere voorwerpen. De keel- en slikspieren kunnen ook verzwakken wat kan leiden tot moeilijk slikken of verslikken.
De zwakte kan gering zijn en nauwelijks klachten geven, maar kan ook ernstig worden en zich uitbreiden naar andere spieren. Pijn doet zich vooral voor bij het aanspannen van spieren, bijvoorbeeld bij het oplopen van een trap. Sommige mensen met PM hebben pijn in de gewrichten.

Mensen met een subtype van PM, het antisynthetasesyndroom (ASS), hebben een verhoogde kans op interstitiële longziekte (ILZ), een ontsteking van het longweefsel met last van droge hoest of kortademigheid. Ook gaat PM - en dan vaak het subtype niet-specifieke myositis - samen met bindweefselaandoeningen als reumatoïde artritis en sclerodermie.
Hoe PM verloopt, hangt er mede vanaf of iemand met PM ook een idiopathische ontstekingsziekte van het bindweefsel of een interstitiële longziekte heeft.

Folder over PM

Een samenvatting van de informatie vindt u in deze folder.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.