Kenmerken van een spierziekte

Wanneer is er misschien sprake van een spierziekte?

Spierziekten zijn stuk voor stuk erg zeldzaam. De kans dat het om zo’n ziekte gaat, is dus gering. Toch zijn er bepaalde factoren waarbij eerder aan een spierziekte wordt gedacht.

  • In de familie komt een erfelijke spierziekte voor en u of uw kind heeft klachten die bij deze erfelijke spierziekte horen. Is dat het geval, dan kunt u uw huisarts vragen om een verwijzing naar een academisch centrum.
  • U heeft last van een toenemende spierzwakte in handen, voeten, armen of benen. Of u heeft in toenemende mate last met slikken en het spreken wordt steeds moeilijker. Deze verschijnselen kunnen duiden op verschillende neurologische aandoeningen, waaronder enkele spierziekten. U kunt uw huisarts een verwijzing naar een algemeen neuroloog vragen.
  • U heeft te maken met langdurige vermoeidheid, spierkrampen en willekeurige spiertrillingen. Deze verschijnselen komen bij veel aandoeningen voor. De kans is groot dat het niet om een spierziekte gaat. Spierpijn komt voor bij bepaalde spierziekten maar is meestal niet het enige verschijnsel.