Voeding

Sommige spierziekten gaan gepaard met voedingsproblemen.

Veel mensen met een spierziekte hebben vragen over voeding. Zij hebben bijvoorbeeld last van over- of ondergewicht, verstopping of slikproblemen. Goede voeding kan helpen om problemen te beperken of te voorkomen.

Kans op botontkalking

Bij kinderen met een spierziekte verloopt de botopbouw vaak minder goed. Oorzaak is dat zij meestal niet of minder staan en lopen. Bij volwassenen met een spierziekte die weinig bewegen, kan er meer en sneller botmassa verloren gaan dan bij gezonde volwassenen. Meer over botontkalking

Te dun of te dik

Ook voor mensen met een spierziekte vormen over- of ondergewicht een gezondheidsrisico. De oorzaken voor de problemen zijn vaak anders. Een advies om regelmatig flink te sporten kan niet altijd worden opgevolgd.
Maar ook 'meer eten' lukt moeilijk als er kauw- of slikproblemen zijn. 
Meer over een gezond gewicht 

Last van je buik

Hoewel spierziekten vooral leiden tot zwakte van de skeletspieren, kunnen er soms maag-darmproblemen ontstaan. Gebrek aan beweging kan een oorzaak zijn, maar ook de spierziekte zelf. Door een trage spijsvertering kan een vol gevoel ontstaan of buikpijn met diarree of obstipatie. 
Meer over het maag-darmstelsel

Problemen met slikken

Slikproblemen komen heel veel voor bij spierziekte, zowel bij kinderen als volwassenen. De ernst verschilt van spierziekte tot spierziekte en van persoon tot persoon. De een wordt er nauwelijks door gehinderd en de ander veel. 
Meer over voeding bij slikproblemen

Brochure Voeding en spierziekten

De brochure Voeding en spierziekten gaat over:

  • verantwoord gewicht
  • obstipatie
  • constipatie
  • botontkalking
  • slikproblemen
  • sondevoeding
  • voedingssupplementen
  • mogelijkheden wanneer gewoon eten niet meer lukt.

Download de brochure van de persoonlijke pagina (voor leden) of bestel via de webwinkel

Een kijkje in de keuken

Een kijkje in de keuken. Lekker koken en eten met een spierziekte is kleurig boekje over en voor mensen met een spierziekte. Met onder meer tips, links, enkele recepten en goede ideeën over lekker koken en eten.
Een kijkje in de keuken, geschreven door Eelke Kelderman, is een uitgave van Spierziekten Nederland en het Prinses Beatrix Spierfonds.

Download Een kijkje in de keuken

 

Deel je ervaring met voeding op het

Meer informatie