Maak op tijd een afweging

Door: Erik van Uden

Het is al vele malen gezegd: een deel van de mensen met een spierziekte behoort tot de kwetsbare groep voor het coranavirus.

Voor hen is het virus extra riskant, vooral wanneer de longen aangetast raken. Dit bericht is specifiek voor hen bedoeld.

Het beste advies is uitdrukkelijk: probeer besmetting kost wat kost te vermijden. Er zijn heel veel maatregelen die u zelf kunt nemen. Lees ze bijvoorbeeld na in de Veel gestelde vragen.

Maar wat moet u wanneer u besmet raakt en het virus tast uw longen ernstig aan? Is opname op de IC dan de beste optie? Misschien. Maar misschien ook niet. 
Op de IC is de zorg voor coronapatiënten optimaal. De behandeling is erop gericht de patiënt te laten overleven. 
Inmiddels weten we ook dat een lang verblijf op de IC een zware wissel trekt op de conditie van patiënten, ook van mensen die voorheen kerngezond waren. Dat wil zeggen dat mensen die al ernstige beperkingen hebben na afloop van een opname veel restkracht zullen hebben ingeleverd, kracht die zij waarschijnlijk nooit meer geheel terugkrijgen. Ook de longen kunnen onherstelbaar beschadigd raken. Dat is een ernstig nadeel van opname. Realiseert u zich dat een deel van die intensieve behandeling ook thuis kan plaatsvinden. Lees ook het stappenplan.

Natuurlijk. Er is ook sprake van schaarste op de IC’s, die van tijd tot tijd en van plaats tot plaats kan variëren. Maar los daarvan adviseren onze artsen patiënten om zelf ook na te denken over de verschillende opties, zodat je zelf de regie houdt over je leven. Praat er tijdig over met uw naasten, uw behandelend arts of een andere hulpverlener.

 

Terug naar overzicht