Oververhitting bij narcose

Door: Jeanine Blaakmeer

Moet u een operatie ondergaan en heeft u cental core disease, multiminicore disease of RYR1-myopathie? Mogelijk heeft u extra kans op ernstige bijwerkingen.

Ernstige oververhitting, oftewel maligne hyperthermie, is een zeldzame maar ernstige bijwerking van anesthesie. Een kleine groep mensen met een bepaalde genetische aanleg, is hier extra gevoelig voor. Zij mogen sommige verdovingsmiddelen absoluut niet krijgen.

Verdoving en anesthesie zijn belangrijke aandachtspunten voor álle mensen met een spierziekte.  Maar als maligne hyperthermie in de familie voorkomt of als er een afwijking is vastgesteld in het RYR1- of CACNA1-gen, loopt u mogelijk extra risico. Dat is bijvoorbeeld zo bij sommige vormen van cental core disease, multiminicore disease en RYR1-myopathie. Het expertisecentrum maligne hyperthermie kan u hier meer over vertellen. Zorg er in alle gevallen voor dat de anesthesist het weet dat u (misschien) een spierziekte heeft. Dan kan hij de juiste maatregelen nemen.

Op de website van Spierziekten Nederland vindt u meer informatie over maligne hyperthermie en hoe u uw arts kunt informeren over de risico’s. Deze en andere teksten over anesthesie en spierziekten zijn recentelijk geüpdatet en in lijn gebracht met de nieuwste medische inzichten op het gebied van spierziekten en narcose.

Terug naar overzicht