Hulp(middelen) en tips

Natuurlijk hoef je het wiel niet zelf opnieuw te vinden; vele mensen met een spierziekte gingen je al voor in de zoektocht naar het ontwikkelen en verbeteren van hun intimiteit en seksualiteit. Ontdek hoe anderen met een spierziekte omgaan met daten, flirten, relaties en praktische problemen op gebied van intimiteit. Leer meer over beschikbare (hulp)middelen, diensten en krijg advies van lotgenoten.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende (fysieke) hulpmiddelen beschikbaar die mensen met een spierziekte kunnen helpen om hun seksualiteit te verbeteren. Hulpmiddelen die je in het dagelijks leven gebruikt, kun je ook gebruiken tijdens de seks. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van je tillift of gebruik van kussens om je houding tijdens de seks zo comfortabel mogelijk te maken. Maar ook een penispomp, die ervoor zorgt dat er bloed naar de penis stroomt zodat deze in erectie komt, is een beschikbaar hulpmiddel. Al deze hulpmiddelen kunnen bijdragen een meer comfortabele seksuele ervaring. Lees meer hierover op de Hulpmiddelenwijzer.

Ook zijn bij de Helpdesk Hulpmiddelen diverse hulpmiddelen voor persoonlijke verzorging, zoals een badlift of aan/uitkleedhulp. Deze kunnen je helpen bij jezelf verzorgen, dit kan bijdragen aan het vergroten van je zelfvertrouwen.

Meer over de Helpdesk Hulpmiddelen

Seksspeeltjes

Seksspeeltjes kunnen jou (en je partner) helpen om meer plezier te beleven aan seks. Er is verschrikkelijk veel op de markt, zo kan je onder meer bij Christine le Duc In de winkels van Christine le Duc kan de verkoper met je meedenken over de oplossing die het beste bij jou past.
Op de website van Intiemenzo vind je een specifiek overzicht van betaalbare speeltjes die voor mensen met een fysieke beperking makkelijk te bedienen zijn. Ook bij De Paarse Keizerin,  HEMA, Kruidvat en BOL kan je online vibrators, stimulatiemiddelen en andere populaire seksspeeltjes bestellen.

Sekswerkers/sekszorg

Terwijl sekswerkers zich richten op het aanbieden van seksuele diensten tegen betaling, is sekszorg meer gericht op het bieden van ondersteuning en zorg aan mensen met specifieke behoeften op het gebied van seksualiteit en relaties. Er zijn verschillende organisaties op het gebied van sekszorg die zich inzetten voor het welzijn van mensen met een beperking. Deze organisaties streven ernaar om seksuele gezondheid en intimiteit toegankelijk te maken voor mensen met fysieke of mentale beperkingen.

  • Need2Care bemiddelt bijvoorbeeld in sekszorg voor mensen met een beperking. Ze bieden praktische begeleiding bij een gezonde seksuele ontwikkeling.
  • FleksZorg biedt sekszorg voor mensen met een beperking, afgestemd op persoonlijke behoeften en wensen. Alles is bespreekbaar, veel is mogelijk.
  • Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling bemiddelt tussen mensen met een beperking en professionals die tegen betaling intimiteit en seks verzorgen.
  • De Ultieme Zorg is een advies- en bemiddelingsbureau, gericht op genegenheid, intimiteit, seksualiteit en bijzondere zorg op maat voor mensen met een lichamelijke beperking. 
  • Snoezelzorg biedt intimiteit en seksualiteit op maat voor iedereen van 18 tot 100+ met een fysieke beperking.
  • SexyZorg neemt de druk weg, waar nodig. Met een achtergrond in de zorg, psychiatrie en sekszorg heeft SexyZorg alle kennis in huis om de juiste zorg te vinden voor de cliënt. Zorg die je als begeleider of verpleegkundige niet mag leveren.

Sociale steun

Online forums (waaronder Myocafé), ondersteuningsgroepen en therapie kunnen je helpen om met seksuele problemen om te gaan en om je seksuele zelfvertrouwen te vergroten. Mensen met Multiple Sclerose (MS), Cerebrale Parese (CP) of een dwarslaesie hebben vaak te maken met vergelijkbare gevolgen door hun aandoening. Op de websites van de belangenorganisaties voor MS, CP en dwarslaesie is ook veel interessante informatie te vinden.

Datingsites en -apps

  • Parship Het online daten bij Parship is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar een serieuze relatie. Er wordt hier veelal gebruik gemaakt van wetenschappelijk geteste matching technieken. Je kunt aanvinken dat jij een beperking hebt en je kunt (als je dat zelf wilt) ook zelf toelichten welke beperking je hebt.
  • Lexa Ben je op zoek naar singles in je omgeving? Dan moet je bij Lexa zijn! Lexa richt zich niet op een specifieke doelgroep. Iedereen is welkom op de datingsite.
  • Capido Daten voor mensen met een beperking kan lastig zijn. Capido is er voor iedereen met een lichamelijke handicap.
  • Oog voor liefde Een van de grootste sites voor daten met een beperking. OogvoorLiefde.nl maakt sinds 2009 online dating laagdrempelig, makkelijk en overzichtelijk.
  • Dating voor gehandicapten is een datingsite speciaal opgericht voor mensen met een beperking. Vind een leuke vriendschap, date of serieuze relatie.
  • Dottie is een netwerksite in de Benelux voor mensen met een beperking.
  • Bumble Op de Bumble-app zetten vrouwen de eerste stap. Bumble gelooft dat relaties moeten beginnen met gelijkheid en respect.
  • Badoo Badoo’s slogan is ‘Dit is daten met vertrouwen’ De app helpt je om meer van je persoonlijkheid te tonen, zodat daten goed voelt.
  • Tips voor online daten vind je elders op deze pagina. 

Hoe doen zij dit?

In hoeverre wordt je identiteit bepaald door je beperking? Welke invloed heeft je ziekte op de ontwikkeling van je eigenwaarde, op relaties, liefde en seksualiteit? De jonge filmmaker Mari Sanders neemt in zijn programma Mari staat op - Wie ben ik? de kijkers mee in zijn zoektocht naar liefde en acceptatie. Mari gaat in gesprek met vrienden over het taboe op seksualiteit en handicap en duikt in de wereld van datingsites en sekswerkers.

Seksuoloog

Als je problemen of uitdagingen op seksueel gebied ervaart, kan het raadzaam zijn om een seksuoloog te raadplegen. Lees meer over wat een seksuoloog of een consulent seksuele gezondheid voor je kan betekenen op de site van de NVVS.  Lees op de site van NVVS ook meer over de eventuele vergoeding van seksuologische hulp door je zorgverzekeraar.

Uroloog

Een uroloog kan niet alleen bij erectieproblemen bij mannen, maar ook voor vrouwen iets betekenen.

Kinderwens

Vraag je huisarts of gynaecoloog om advies en lees informatie op de website www.freya.nl. Als je een kinderwens hebt, maar seks door de fysieke gevolgen van je spierziekte niet gaat, dan kun je overwegen om zwanger te worden door zelfinseminatie. Lees meer over het omgaan met je kinderwens in Contact Magazine van juni 2023 (alleen voor leden) of download de digitale brochure ‘Kinderwens bij een spierziekte. Informatie over zwangerschap en bevalling, erfelijkheid en ouderschap’  voor meer informatie. Leden van Spierziekten Nederland kunnen die brochure gratis downloaden via hun persoonlijke pagina. De brochure is ook te bestellen in de webwinkel

Hoe doen zij dit?

Ymke Kelders maakte een documentaire over moeder worden met een (spier)ziekte. In ‘Rollende moeders gaat ze in op de vooroordelen waar haar moeder (en ook andere moeders met een beperking) mee te maken krijgen. Want hoe kan iemand die chronisch ziek is nu een kind opvoeden? En wat vindt dat kind er straks van als het een moeder heeft die niet kan lopen?

De uiteindelijke keuze van een hulpmiddel en hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om met een zorgverlener of een seksuoloog te bespreken welke hulp voor jou het meest geschikt is/zijn.

Tips voor online daten

Daten is leuk en vaak ook spannend. Daarom hieronder enkele tips om je op weg te helpen bij het online daten.

  • Wees eerlijk en authentiek: presenteer jezelf op een eerlijke en authentieke manier in je online profiel en in je gesprekken
  • Wees geduldig en open-minded: het kan even duren voordat je de juiste persoon vindt tijdens het online daten
  • Stel grenzen: wees assertief over wat je zoekt en sta open voor gesprekken over verwachtingen. Stel vragen om de intentie van de ander beter te begrijpen
  • Goede communicatie: dit is essentieel voor een succesvolle relatie, zelfs in de beginfase. Neem de tijd om berichten te lezen en te reageren op je matches
  • Vertrouw op je gevoel: als iets ongemakkelijk aanvoelt, aarzel dan niet om de communicatie te beëindigen
  • Leer signalen herkennen: let op ongepaste opmerkingen of druk om snelle beslissingen te nemen
  • Blijf waakzaam: wees je bewust dat niet iedereen op datingapps dezelfde intenties heeft