Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metLimb-girdle spierdystrofie (LGMD)

Synoniem

Limb-girdle muscular dystrophy

Aantal leden 8350 i
In deze diagnosegroep 256 i

Wat is limb-girdle spierdystrofie?

Limb-girdle spierdystrofie is een aandoening in de spieren waardoor deze niet of onvoldoende functioneren. Het betreft met name de spieren van schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen.
Over het algemeen is een geleidelijke achteruitgang in kracht te verwachten.

Een samenvatting van de informatie over limb-girdle spierdystrofie vindt u in de folder over LGMD (gratis te downloaden).

Feiten op een rij

  • Limb-girdle is een erfelijke spierziekte
  • Het is onbekend hoe vaak LGMD voorkomt
  • Er zijn verschillende typen LGMD, met verschillend verloop
  • LGMD kan op elke leeftijd ontstaan maar begint meestal op oudere leeftijd

Hoe wordt limb-girdle vastgesteld?

Om de diagnose te kunnen stellen, wordt lichamelijk onderzoek gedaan. Verder wordt het enzym creatinekinase (CK) in het bloed vastgesteld, er vindt elektromyografisch onderzoek plaats en er kan microscopisch onderzoek gedaan worden bij een stukje spiervezel. Ook kan DNA-onderzoek worden gedaan. Lees verder.

Verschillende typen limb-girdle dystrofie

Limb-girdle dystrofie lijkt soms sterk op andere spierdystrofieën, vooral Duchenne en Becker. Toch is door DNA-onderzoek vastgesteld dat er sprake is van een apart ziektebeeld. Er bestaan zelfs verscheidene typen limb-girdle dystrofie die in ernst en verschijnselen flink kunnen verschillen.
Lees verder.

Veelgelezen brochure

In de brochure Limb-girdle spierdystrofie (LGMD), Diagnose en behandeling staat beschreven hoe de ziekte ontstaat, wat de symptomen zijn, hoe het verloop is en wat de juiste behandeling is.

Leden van Spierziekten Nederland kunnen deze brochure gratis downloaden via de persoonlijke pagina op deze site. U kunt de brochure ook bestellen in de webwinkel. In de webwinkel vindt u nog veel meer publicaties.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte kunnen elkaar treffen op IemandZoalsIk.nl, de site voor en door mensen met een chronische aandoening.