Laing spierdystrofieOorzaak, verschijnselen, behandeling

Verschijnselen

De eerste verschijnselen van Laing spierdystrofie ontstaan vaak op kinder- of jongvolwassen leeftijd. Met name de teen- en voetheffers zijn aangedaan (de scheenbeenspieren en de spieren aan de bovenkant van de voet), net als de nek- en gezichtsspieren.
In de loop van de jaren kan de spierzwakte langzaam toenemen. Dan kunnen er ook klachten ontstaan in de vingerstrekkers en de spieren van de bovenarmen en -benen. In de meeste gevallen is een rolstoel niet nodig.
Er is nog onduidelijkheid over andere mogelijke verschijnselen. Er is een verband gelegd tussen Laing spierdystrofie en hartklachten maar deze komen zeker niet bij alle mensen met deze ziekte voor.

Oorzaak

Laing spierdystrofie is een erfelijke spierziekte. Een afwijking in het MYH7-gen van het DNA veroorzaakt de ziekte. Die afwijking erft autosomaal dominant over. Dat betekent dat elk kind van iemand met de aandoening 50% kans heeft om de ziekte ook te krijgen. Meer over erfelijkheid

Behandeling

Er is helaas (nog) geen genezing mogelijk voor deze ziekte. Wel zijn er veel mogelijkheden om de klachten te verminderen. Een in spierziekten gespecialiseerd revalidatieteam kan u hierover adviseren en u helpen met het omgaan met de ziekte.
Meer over de behandeling, het stellen van de diagnose en kenmerken van deze en andere distale spierdystrofieën.

Folder over distale spierdystrofieën

Een samenvatting van de informatie vindt u in de folder.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.