Lopen en balans

Voorkomen van vallen

Door verminderde spierkracht in de voeten en benen wordt het lopen moeilijker en kun je steeds meer moeite krijgen met in balans blijven.Vallen kan bij elke spierziekte voorkomen en is een belangrijk aandachtspunt binnen de fysiotherapie.

Rol van de fysiotherapeut

De fysiotherapeut kan samen met jou bekijken wanneer het risico op vallen het grootst is, inzicht geven in het vergroten van de veiligheid en je leren omgaan met vermoeidheid. Vermoeidheid vergroot de kans op vallen.

Daarnaast kan de fysiotherapeut balansoefeningen, gerichte training van de uitvalspassen en valcursussen inzetten om je te leren hoe je een bijna-val of een daadwerkelijke val het best kunt opvangen en na een val weer kunt opstaan. Naast het oefenen bij de fysiotherapeut, is het belangrijk dat je ook oefeningen krijgt om thuis uit te voeren, zodat je de spierfunctie kunt onderhouden. 

Ook hulpmiddelen kunnen helpen bij het voorkomen van vallen. Loophulpmiddelen, zoals schoenaanpassingen, orthesen, een wandelstok of een rollator. De fysiotherapeut kan je adviseren over hulpmiddelen en helpen bij het aanmeten ervan. 

Meer over hulpmiddelen

Ervaringen met voorkomen van vallen

Vraag en antwoord

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen.

  • Creëer een zo veilig mogelijke omgeving in huis, zie ook de checklist.
  • Maak gebruik van loophulpmiddelen. Het is soms veiliger om een stok, rollator of bijvoorbeeld een orthese te gebruiken. 
  • Volg een valtraining.
  • Doe loop- en balansoefeningen waarbij je dagelijkse bewegingen traint. De fysiotherapeut kan je daarbij ondersteunen en samen met jou goede oefeningen bedenken. Een goede conditie is van belang voor een goede balans en kan helpen vallen te voorkomen.

Valtraining

Tijdens een valtraining leer je:

  • hoe je vallen zoveel mogelijk kunt voorkomen;
  • hoe je moet vallen. Als je op de 'juiste' manier valt en doorrolt, kun je de schade van je val beperken; 
  • veilig opstaan na een val.

Je kunt een valtraining volgen bij de fysiotherapeut bij jou in de buurt of in een revalidatiecentrum. Er zijn individuele trainingen en trainingen in een groep.