Voor jou en je fysiotherapeut
Hoe kom ik bij de fysiotherapeut terecht?
Of je nu wordt behandeld door de therapeut bij jou in de buurt, in je eigen gezondheidscentrum of in een praktijk om de hoek; zorg dat je een fysiotherapeut vindt die bij jou past en je op een fijne manier begeleidt. Het is heel belangrijk dat je fysiotherapeut weet hoe hij je moet behandelen. Het is daarom van groot belang dat je fysiotherapeut zich laat informeren door de fysiotherapeut van een gespecialiseerd spierziekteteam. Als je voor de eerste keer fysiotherapie krijgt, is het sowieso verstandig eerst naar een gespecialiseerd fysiotherapeut te gaan. Vervolgens kan de behandeling worden overgedragen aan een fysiotherapeut in de buurt.
In de Zorgwijzer vind je fysiotherapeuten die veel kennis hebben over de behandeling van mensen met een spierziekte. De namen van gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn daar ook te vinden. Om voor vergoeding van fysiotherapie in aanmerking te komen, heb je een verwijzing nodig van je behandelend arts.
Informeer je fysiotherapeut
Voor verschillende spierziekten zijn er brochures met informatie voor de fysiotherapeut beschikbaar. Je kunt de brochures zelf aan je fysiotherapeut geven of de link toesturen. Vraag ook je fysiotherapeut om voor overleg contact op te nemen met een gespecialiseerd revalidatiecentrum. De brochures zijn ontwikkeld in samenwerking met de beroepsverenigingen voor fysiotherapeuten, expertisecentra, patiënten en andere (revalidatie)deskundigen.
Je kunt de brochures gratis downloaden. Er zijn brochures over:
- Fysiotherapie bij de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT/HMSN)
- Fysiotherapie bij facioscapulohumerale spierdystrofie (FSHD)
- Fysiotherapie bij Friedreich ataxie (FA)
- Fysiotherapie bij hereditaire spastische paraparese (HSP) en primaire latererale sclerose (PLS)
- Fysiotherapie bij volwassenen met limb-girdle spierdystrofie (LGMD)
- Fysiotherapie bij de ziekte van McArdle
- Fysiotherapie bij myotone dystrofie (MD)
- Fysiotherapie bij postpoliosyndroom
- Fysiotherapie bij Guillain-Barré syndroom (GBS)
- Fysiotherapie bij spinale musculaire atrofie (SMA)
Staat je diagnose niet genoemd? Kijk dan eens naar de brochure 'Fysiotherapie bij volwassenen met een langzaam progressieve spierziekte', geschreven voor meerdere spierziekten (verderop op deze pagina). Je kunt je fysiotherapeut ook wijzen op de B-FIT trainingswijzer van het AMC.
Fysiotherapiebrochure
De brochure 'Fysiotherapie bij volwassenen met een langzaam progressieve spierziekte' is voor meerdere spierziekten geschreven.
Brochure fysiotherapie bij langzaam progressieve spierziekten downloaden
Deze brochure is ook te bestellen via de webwinkel
Vragen en antwoorden
Het is belangrijk dat je fysiotherapeut weet hoe hij je moet behandelen. Neem zelf een actieve rol om de fysiotherapeut van de juiste informatie te voorzien.
Wijs de fysiotherapeut op de speciaal ontwikkelde fysiotherapiebrochures. Als er voor jouw spierziekte geen brochure is, kun je de fysiotherapeut wijzen op de algemene informatie over jouw spierziekte of laat de fysiotherapeut informatie inwinnen bij een gespecialiseerd expertisecentrum voor jouw spierziekte.
Voor de meeste spierziekten is er een eigen expertisecentrum. Daar heeft men extra veel verstand van bepaalde spierziekten. Indien nodig kunnen artsen van andere ziekenhuizen contact opnemen met het expertisecentrum voor advies over de behandeling.
Kijk voor contactgegevens op de Zorgwijzer
Voor meer informatie over de expertisecentra zie ook medische zorg