Openbaar vervoer

Steeds meer openbaar vervoer is goed toegankelijk voor mensen met een beperking: een lage instap, ruimte om uw rolstoel neer te zetten, brede toegangspoortjes. Daarnaast zijn er twee regelingen die het reizen met het openbaar vervoer voor u gemakkelijker kunnen maken: de OV-begeleiderskaart en assistentie op de stations.

OV-begeleiderskaart

Als u alleen met begeleiding met het openbaar vervoer kunt reizen, mag uw begeleider gratis mee. U kunt hiervoor een OV-begeleiderskaart aanvragen bij de NS. U moet zelf wel betalen voor uw reis.

De OV-begeleiderskaart is geldig in alle treinen, lijnbussen, trams en metro's in Nederland, ongeacht de vervoersmaatschappij waar u mee reist.

De OV-begeleiderskaart staat op uw naam. U mag zelf bepalen wie u als begeleider meeneemt. Dat kan dus telkens iemand anders zijn. Een hulphond voor gehandicapten mag overigens altijd gratis mee.

Assistentie op de stations

De NS levert assistentie aan treinreizigers met een beperking op ruim honderd stations in Nederland. Denk aan hulp bij het in- en uitstappen met een rolstoel of begeleiding naar het goede perron. De assistentie wordt verleend door een NS-medewerker of door een taxichauffeur die door de NS wordt ingehuurd.

NS-assistentie is gratis. U moet zich wel vooraf aanmelden. De NS beoordeelt daarbij of u in aanmerking komt voor deze dienstverlening.

De NS-assistentie gaat tot de uitgang van het station - daarna moet u zelf iets regelen of gebruikmaken van de medewerkers van de dienst waar u mee verder reist zoals Valys of het collectief vraagafhankelijk vervoer. De NS-assistenten zijn er niet voor het dragen van zware bagage. Ook daar moet u zelf iets voor regelen.

Spierziektecongres

Komt u ook naar het online Spierziektecongres op zaterdag 12 september 2020?

Spierziekten en corona

Een overzicht van nuttige informatie rond het coronavirus

Naar spierziekten en corona