Markesbery-Griggs spierdystrofieOorzaak, verschijnselen, behandeling

Verschijnselen

De eerste klachten ontstaan vaak op middelbare leeftijd. In eerste instantie zijn de spieren aan de voorkant van de onderbenen, de schenen, aangedaan. Daarna raken soms de andere spieren van het onderbeen, de handen, de vingers en de pols aangedaan en in enkele gevallen ook de spieren van de bovenarmen en -benen. De klachten nemen meestal toe in de loop van de jaren.
Omdat de spieren van het scheenbeen (Latijn: tibia) het eerst aangedaan raken, gebruikt men soms de benaming tibiale spierdystrofie.

Oorzaak

Markesbery spierdystrofie is erfelijk. Een afwijking in het LDB3–gen van het DNA veroorzaakt de ziekte. Deze afwijking erft autosomaal dominant over. Dat houdt in dat een kind van iemand met deze aandoening 50% kans heeft om de ziekte ook te krijgen. Meer over erfelijkheid

Behandeling

Voor dit type spierdystrofie is er helaas (nog) geen genezing mogelijk. Wel kan een gespecialiseerd spierziekterevalidatieteam u helpen de klachten te verminderen of u leren om te gaan met de aandoening.
Lees meer over mogelijkheden van de revalidatiebehandeling, het stellen van de diagnose en kenmerken van deze en andere distale spierdystrofieën 
of de andere tibiale spierdystrofie, Udd myopathie
die sterk lijkt op Markesbery-Griggs.

Folder over distale spierdystrofieën

Een samenvatting van de informatie vindt u in de folder.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.