Leven met het coronavirus

Spierziekte, ademhaling en corona

Behandeling

  • Patiëntenorganisatie IC Connect biedt uitgebreide informatie over de IC-behandeling na een besmetting door het coronavirus.
  • Tegen corona is een aantal verschillende middelen beschikbaar. De meeste zijn bedoeld voor mensen die door corona in het ziekenhuis liggen, wel of juist niet extra zuurstof nodig hebben en/of extra risico lopen op ernstige klachten door het virus. Het CBG geeft een overzicht. Bespreek met je behandelend arts of zo'n middel in jouw situatie van meerwaarde kan zijn.

Zorg en vergoedingen

  • Is het wel verstandig om zorgverleners thuis te ontvangen of om naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan? Vilans geeft tips voor mensen die in de risicogroep vallen.
  • De SVB heeft een pagina met veelgestelde vragen en informatie over bv. doorbetalen van zorg die door corona niet-geleverd is. 

Beschermende materialen

  • Op de website van de overheid vind je meer informatie over mondkapjes en instructies voor het dragen. Kun je geen (medisch) mondkapje dragen terwijl je dat wel wilt, bijvoorbeeld door ademhalingsproblemen? Probeer een gezichtsscherm (face shield).
  • Voor zorgverleners zijn mondkapjes en andere beschermingsmiddelen beschikbaar.
  • Ook mantelzorgers, PGB-zorgverleners en -budgethouders kunnen mondkapjes en zelftesten aanvragen, net als medisch kwetsbaren in langdurige thuisisolatie die niet gevaccineerd zijn of een afweerstoornis en een verminderde immuunrespons op de coronavaccinatie hebben. Zie: Instructie aanvragen zelftesten en mondkapjes-pakket.

Mantelzorg

Telefonische hulpdiensten

Hulpdienst

Voor wie

Telefoon

Bereikbaar

 

Publieksinformatie-nummer van de Rijksoverheid:

Voor alle vragen over corona

 0800-1351

8.00-20.00 

 

Twijfeltelefoon

Voor mensen die twijfelen over coronavaccinatie door hun medische situatie

010-7041500

woensdag en vrijdag 08.30- 13.30 uur

 

Rode Kruis

Voor mensen in quarantaine of thuisisolatie door coronavirus

070-4455888

9.00-21.00 uur