Vergoedingen

Autorijden is duur. Gelukkig zijn er mogelijkheden om in ieder geval een deel van die kosten vergoed te krijgen. Vooral als je volledig op de auto bent aangewezen om je te verplaatsen.

Leefvervoer

Autovoorzieningen voor leefvervoer kun je aanvragen bij de gemeente, loket Wmo. Je krijgt alleen autovoorzieningen als dat de goedkoopst adequate manier is om in jouw vervoersbehoefte te voorzien.
Meer over leefvervoer

Meerkosten en aftrekposten

Maak je vanwege je handicap of ziekte meer kosten voor dagelijks vervoer dan anderen, bijvoorbeeld omdat je voor elke verplaatsing gebruikmaakt van je auto, waar anderen kunnen lopen of fietsen? Dan zijn die meerkosten aftrekbaar als specifieke zorgkosten bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel ‘leefvervoer’.

De aftrek is overigens niet eenvoudig. Het kost vaak veel rekenwerk. De Belastingdienst wijst veel verzoeken af. Toch loont het de moeite om die berekeningen te maken. Deze aftrek kan honderden euro’s per jaar belastingvoordeel opleveren.

Is je auto aangepast aan je beperkingen of aan de beperkingen van je kind? Dan zijn de kosten voor die aanpassingen in veel gevallen aftrekbaar als specifieke zorgkosten bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel ‘hulpmiddelen’. Dat geldt overigens alleen voor aanpassingen die alleen voor mensen met een beperking van waarde zijn. Meerkosten voor zaken als automatisch schakelen, stuurbekrachtiging, rembekrachtiging, cruise control, navigatie of airconditioning zijn niet aftrekbaar. Ook niet als je alleen vanwege je beperking voor deze extra opties hebt gekozen.

Naar werk of naar school

Autovoorzieningen voor werk of opleiding kun je aanvragen bij het UWV. Hiervoor gelden gelukkig iets ruimhartiger regelingen dan bij de gemeente. Bovendien neemt het UWV in dat geval ook jouw leefvervoer voor zijn rekening.
Meer over de regelingen bij vervoer naar werk of school

Ziekenvervoer

In een aantal gevallen kun je bij je zorgverzekeraar een vergoeding krijgen voor ‘zittend ziekenvervoer’. Dat is het vervoer naar een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorginstelling of andere zorgverlener, voor een medische of paramedische behandeling. Deze vergoeding geldt onder anderen voor volwassenen die gebruikmaken van een rolstoel en voor kinderen en jongeren (tot achttien jaar) met een ernstige lichamelijke handicap. Je moet deze vergoeding wel van tevoren aanvragen bij de zorgverzekeraar.

Maak je voor dit ziekenvervoer gebruik van de eigen auto, dan krijg je hiervoor een vergoeding van € 0,32 per kilometer (2021). Je betaalt wel de eerste € 108,- per jaar (2021) zelf. Dat bedrag komt nog eens bovenop het gewone eigen risico van € 385,- per jaar (2022) in de zorgverzekering.

Kost je auto aantoonbaar meer dan € 0,32 per kilometer? Of krijg je helemaal geen vergoeding van de zorgverzekeraar? Dan zijn deze kosten aftrekbaar als specifieke zorgkosten bij de aangifte inkomstenbelasting, onderdeel ‘reiskosten voor medische behandelingen’.

Lagere autobelastingen

Rijd je in een aangepaste rolstoelbus? Dan kom je in aanmerking voor het lage tarief in de motorrijtuigenbelasting, ook wel 'grijs kenteken' genoemd.

Koop je een nieuwe rolstoelbus of laat je een tweedehands busje (van na 1 juli 2005) aanpassen voor rolstoelvervoer? Dan kom je in aanmerking voor teruggave van de aanschafbelasting BPM.

Meer informatie