Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metBecker myotonie (BM)

Synoniem

Becker myotonia congenita

Aantal leden 8264 i
In deze diagnosegroep 21 i

Wat is Becker myotonie?

Becker myotonie is een erfelijke spieraandoening waarbij tijdelijke spierstijfheid in de skeletspieren optreedt na een rustperiode of als schrikreactie. De spierstijfheid is het ergst in de beenspieren. Let op: er bestaat ook een spierziekte met de naam Becker spierdystrofie. Dit een aandoening met een heel andere oorzaak en een  ander verloop.
Typerend voor Becker myotonie is de plotseling optredende spierstijfheid als de spieren een poosje niet zijn gebruikt. Ook bij schrikreacties kunnen de spieren plotseling verstijven waardoor iemand kan vallen. De verstijving verdwijnt na enkele seconden tot minuten. Meer over Becker myotonie, oorzaak en verschijnselen.
Becker myotonie is, net als Thomsen myotonie, een chloorkanalopathie die valt onder de niet-dystrofische myotonieën. Samen met periodieke paralyse horen die bij de skeletspierkanaalziekten.

Folder over Becker myotonie

Een samenvatting van de informatie over deze ziekte vindt u in de folder over Becker myotonie.

Feiten op een rij

  • Becker myotonie komt in Nederland bij ongeveer twee op 100.000 mensen voor
  • Becker myotonie is een erfelijke spierziekte
  • Becker lijkt op Thomsen myotonie
  • Becker spierdystrofie bestaat ook, dat is een andere ziekte

Diagnose en behandeling bij Becker myotonie

De neuroloog zal via een neurologisch onderzoek spierstijfheid vaststellen en zo nodig aanvullend onderzoek doen.
Becker myotonie kan niet genezen worden. In veel gevallen zijn de klachten vervelend maar niet zo erg dat behandeling nodig is. Bij ernstige klachten worden soms medicijnen voorgeschreven. Meer over Becker myotonie, diagnose en behandeling.