Spierziekten Nederland, vereniging voor mensen metBecker myotonie (BM)

Synoniem

Becker myotonia congenita

Aantal leden 8337 i
In deze diagnosegroep 22 i

Wat is Becker myotonie?

Becker myotonie is een erfelijke spieraandoening waarbij tijdelijke spierstijfheid in de skeletspieren optreedt na een rustperiode of als schrikreactie. De spierstijfheid is het ergst in de beenspieren. Let op: er bestaat ook een spierziekte met de naam Becker spierdystrofie. Dit een aandoening met een heel andere oorzaak en totaal ander verloop.

Becker myotonie is, net als Thomsen myotonie, een chloorkanalopathie die valt onder de niet-dystrofische myotonieën. Samen met periodieke paralyse horen die bij de skeletspierkanaalziekten.

Een samenvatting van de informatie over deze ziekte vindt u in de folder over Becker myotonie.

Verschijnselen bij Becker myotonie

Typerend voor Becker myotonie is de plotseling optredende spierstijfheid als de spieren een poosje niet zijn gebruikt. Ook bij schrikreacties kunnen de spieren plotseling verstijven waardoor iemand kan vallen. De verstijving verdwijnt na enkele seconden tot minuten. Lees verder.

Behandeling van Becker myotonie

Becker myotonie kan niet genezen worden. In veel gevallen zijn de klachten vervelend maar niet zo erg dat behandeling nodig is. Bij ernstige klachten worden soms medicijnen voorgeschreven.
Lees verder.

Waar kunt u terecht?

In de Zorgwijzer van Spierziekten Nederland vindt u gespecialiseerde hulpverleners (neuroloog, revalidatieteam) bij u in de buurt.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte kunnen elkaar treffen op IemandZoalsIk.nl, de site voor en door mensen met een chronische aandoening.