PostpoliosyndroomDe polio-epidemieën, hoe het was

De polio-epidemieën, hoe het werkelijk was

Om de herinnering aan de slachtoffers van de polio-epidemieën levend te houden, schreven twee leden van Spierziekten Nederland het boek Polio, een ziekte om nooit te vergeten.
De auteurs, Els Symons en Aadje de Groot, hebben het aan den lijve ondervonden. Zij verzamelden de verhalen van lotgenoten en doken in de geschiedenis van de polio-epidemieën. De twee belangrijkste medisch specialisten uit Nederland schreven een hoofdstuk over het postpoliosyndroom en het RIVM zorgde voor het historisch perspectief: de epidemieën, de behandeling met de ijzeren long en de komst van het vaccin. En nog steeds duiken jaarlijks nieuwe gevallen van polio op in Nederland - nu bij immigranten uit landen waar het poliovirus niet is uitgeroeid.
In Nederland hebben zeker 15000 mensen te maken met de gevolgen van polio. Zij zijn tientallen jaren geleden besmet geraakt met het poliovirus. Ze zijn hersteld en nu keren de spierzwakte en vermoeidheid weer terug. Artsen gebruiken hiervoor de term postpoliosyndroom (PPS).
U kunt Polio, een ziekte om nooit te vergeten bestellen via de webwinkel

Aadje de Groot

Aadje de Groot is al jarenlang actief binnen de werkgroep Polio en het postpoliosyndroom van Spierziekten Nederland. Zij vormt samen met Els Symons de redactie van de nieuwsbrief postpolio.

Els Symons

Els Symons is al zo'n twintig jaar lid van de vereniging. Ze is jarenlang actief binnen de werkgroep Polio en het postpoliosyndroom van Spierziekten Nederland. Zij vormt samen met Aadje de Groot de redactie van de nieuwsbrief postpolio.

Ervaringen uitwisselen

Mensen met een spierziekte ontmoeten elkaar op het

Hulpmiddelen vinden

Op de hulpmiddelensite staat veel informatie over hulpmiddelen en aanpassingen voor mensen met een spierziekte. Er is ook een tweedehandsmarkt voor hulpmiddelen.