Vermoeidheid en pijn
Vermoeidheid en pijn
Pijn en vermoeidheid kunnen je dagelijks leven met een spierziekte behoorlijk beïnvloeden. Ergotherapie kan je helpen hiermee om te gaan. Ergotherapie kan onderdeel zijn van een revalidatietraject (NMA-revalidatie of pijnrevalidatie), maar dat hoeft niet per se. Ook de ergotherapeuten bij jou in de buurt helpen bij pijn- en vermoeidheidsmanagement.
Pijn
Het is belangrijk eerst de oorzaak van pijn te achterhalen. Die oorzaak is vaak biologisch en per spierziekte heel verschillend. Daarnaast zijn pijnklachten veelal te wijten aan overbelasting, slecht liggen, ongesteund zitten, te veel lopen en overbelasting van nek en schouders. Bij een verminderde belastbaarheid speelt soms ook specifieke zenuwpijn of slijtage een rol. Daar is niet altijd iets aan te doen, maar soms wel. Een ergotherapeut kijkt samen met jou of er behandelbare oorzaken uitgesloten kunnen worden. Daarna maakt de ergotherapeut een plan van aanpak voor de resterende pijn. Eerst brengt hij/zij de factoren in kaart die invloed hebben op pijn. Zo kan hij/zij helpen bij het terugvinden van een balans tussen belasting en belastbaarheid. Een ergotherapeut kan adviseren over je taken en de omgeving (werkplekadvies, 24-uurshoudingsmanagement). Ook kan hij meedenken over ondersteuning door hulpmiddelen. Dat geldt zowel bij pijn als bij vermoeidheid. De ergotherapeut kan met name een rol spelen als het gaat om pijn veroorzaakt door:
- Overbelasting van spieren – te veel het lichaam belasten (bv. door lopen of ongesteund zitten);
- Niet kunnen wisselen van houding;
- Zenuwpijn / neuropathische pijn.
Pijnmanagement lijkt op energiemanagement. Denk aan: regelmatig even rusten, taken over de dag verdelen, zware taken delegeren etcetera. Maar ook: leuke dingen doen, je focus hebben op wat waardevol is; op een ‘gezonde manier’ letten op signalen van je lichaam. Als het om pijnmanagement gaat, komt de ergotherapeut van pas bij:
- 24-uurshoudingsmanagement en zit- en liganalyses;
- Advisering thuis en op het werk;
- Inzet van hulpmiddelen om pijn te verminderen, zoals armondersteuningen, trippelstoelen, adequate rolstoelen etc.
Kijk voor meer informatie over pijn, waaronder chronisch onverklaarde pijn, bij het zorgthema: Pijn of de website van Ergotherapie Nederland.
Vermoeidheid
Ervaringen vermoeidheid en de rol van ergotherapie
Kijk voor meer informatie over vermoeidheid bij het zorgthema: Vermoeidheid
Ergotherapie kan van betekenis zijn bij:
- dagelijks functioneren thuis, op school of op je werk
- aanpassingen thuis, op school of op je werk
- aanleren van een goede zit- en lighouding
- het goed verdelen van je energie en het leren omgaan met vermoeidheid
- verminderen van pijn
- voor kinderen: aangepast spelen
- aanmeten / laten uitproberen van hulpmiddelen