Werken, school en spelen

Werken

Je spierziekte kan van invloed zijn op je werk. Een ergotherapeut denkt met je mee hoe jij optimaal kunt functioneren in je werk en wat je daarbij nodig hebt. Soms moeten er aanpassingen worden gedaan aan de werkplek of zijn er bepaalde hulpmiddelen nodig. Het kan ook gaan over je energieverdeling gedurende de dag.
Meer over werken met een spierziekte

Op verschillende locaties in Nederland kun je de training Jobgrip volgen. De groepstraining helpt je zo lang mogelijk je werk te behouden, vergroot je tevredenheid op het werk of het naar tevredenheid afbouwen van je werk.

School en studie

Als kind of jongere breng je een groot deel van je dag door op school. Ook hier kan de ergotherapeut meedenken bij het aanpassen van de omgeving. Zo kan jij (of: je kind) optimaal deelnemen aan alle lessen. Ergotherapeuten hebben ook handige tips voor hoe je als leerling of student op school komt. Én hoe je je verplaatst als je er eenmaal bent en er hulp nodig is bij je persoonlijke verzorging. 
Meer informatie over de mogelijkheden op de basisschool  en de middelbare school of studie

Spelen

Voor kinderen is spelen dagelijks werk. Ook hierbij kan de ergotherapeut meedenken over wat er nodig is. Welke hulpmiddelen zijn handig bij het spelen? Denk bijvoorbeeld aan zorgen dat het kind zichzelf kan verplaatsen of zelf de armen kan bewegen. Zo kun je spelenderwijs bewegen stimuleren of het uithoudingsvermogen trainen. De ergotherapeut van het revalidatiecentrum, in het ziekenhuis of in je eigen buurt kan hierin adviseren, op maat van de leefwereld van je kind.
Meer informatie over spelen met een spierziekte, inclusief locaties met aangepaste mogelijkheden

Ergotherapie kan van betekenis zijn bij:

  • dagelijks functioneren thuis, op school of op je werk
  • aanpassingen thuis, op school of op je werk
  • aanleren van een goede zit- en lighouding 
  • het goed verdelen van je energie en het leren omgaan met vermoeidheid
  • verminderen van pijn
  • voor kinderen: aangepast spelen
  • aanmeten / laten uitproberen van hulpmiddelen