Tips en links

Tips om meer te bewegen, met een beperking

  1. Maak een afspraak met een familielid, buurvrouw, buurman, vriend of vriendin om samen te bewegen op een vast tijdstip.
  2. Probeer samen met een vriend of vriendin eens wat verschillende sporten/activiteiten en ontdek wat je echt leuk vindt.
  3. Verdeel je energie en zorg voor voldoende rust. Voer de duur, intensiteit en frequentie geleidelijk op.
  4. Rust even uit als een activiteit je te inspannend wordt, laat je niet verleiden om toch door te gaan.
  5. Neem, als dat kan, vaker de trap dan de lift.
  6. Gebruik een stappenteller, smartwatch of geschikte app als motivatie.
  7. Beloon jezelf.

Bron: www.allesoversport.nl/artikel/mensen-met-een-lichamelijke-beperking-wat-drijft-en-belemmert-hen-bij-sport-en-bewegen

Sporthulpmiddelen

Er zijn verschillende sporthulpmiddelen te koop, huur of zelf te maken. Kijk eens op de hulpmiddelensite van Spierziekten Nederland.
https://hulpmiddelen.spierziekten.nl

Wheels2Sport is een organisatie die adviseert over sporthulpmiddelen en het gebruik ervan, voor volwassenen die om te kunnen sporten een (sport)rolstoel, handbike of loophulpmiddel nodig hebben. Bij Wheels2Sport kunnen mensen met een beperking sporthulpmiddelen proberen. De sportvoorzieningen zitten in een ‘uitleenpool’. Uit het brede aanbod kun je de sport kiezen die het beste bij je past. Het hulpmiddel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen; tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar.
www.unieksporten.nl/sporter/wheels2sport of telefoon 020 584 07 51 (op werkdagen van 9.00 tot 13.00 en 14.00 tot 17.00 uur.

Sportadvies

Via Uniek Sporten (website en app) kun je zelf een geschikte vorm van sporten of bewegen zoeken.
www.unieksporten.nl/sport-zoeken
Heb je persoonlijk advies nodig bij het vinden van de juiste sport of heb je vragen over jouw mogelijkheden, dan kun je ook terecht bij Uniek Sporten. Een sportadvies is handig als je wel wilt sporten, maar nog niet precies weet welke sport voor jou geschikt is.
www.unieksporten.nl/sporter/sportadvies

Fondsen

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt contributie of lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor voetbal, muziekles, dans, judo, theater, zwemmen of een andere sportieve of creatieve les.
Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen. Een leerkracht, buurtsportcoach, sociaal wijkteam of schuldhulpverlener kan dat wel doen.
https://jeugdfondssportencultuur.nl/mijn-fonds

Special Heroes

Stichting Special Heroes Nederland laat iedereen met een beperking kennismaken met sporten en bewegen.
https://specialheroes.nl/wat-doen-we/sport-en-bewegen