Hulpmiddelen en zorg

Zorg en hulpmiddelen tijdens de vakantie

De zorg moet ook op vakantie goed geregeld zijn en je moet net als thuis over de nodige hulpmiddelen kunnen beschikken. Ook hier is een goede voorbereiding het halve werk. Soms gaat alles van een leien dakje, soms is een beetje inventiviteit nodig. En wat doorzettingsvermogen kan ook geen kwaad wanneer je een droomvakantie wil hebben. 
We noemen enkele websites waar je meer informatie kunt vinden over zorg en hulpmiddelen op reis.

Comfortzorg

Met Comfortzorg ben je ook tijdens je vakantie zeker van zorg. Je kunt de benodigde hulpmiddelen op je vakantieadres laten bezorgen. Comfortzorg vraagt een bijdrage voor het organiseren van de zorg en/of hulpmiddelen tijdens de vakantie. Je kunt hierbij denken aan:

  • een rolstoel
  • een hoog-laagbed met toebehoren
  • een tillift
  • een scootmobiel
  • een po- of douchestoel.

Broedershoek en Medipoint

Broedershoek is een vakantiepark in Zeeland. Tijdens een verblijf daar kun je gebruikmaken van zorg (bijvoorbeeld van verpleging/verzorging of van gespecialiseerde verpleging voor mensen met specifieke aandoeningen): www.broedershoek.nl/nl/zorg-en-hulpmiddelen.
Broedershoek werkt samen met Medipoint die de zorghulpmiddelen die je nodig hebt ook levert op je vakantieadres in Nederland. Na afloop van je verblijf haalt Medipoint de hulpmiddelen weer op. Voor Nederlandse gasten zijn deze tijdelijke hulpmiddelen vaak kosteloos. Dit is wettelijk geregeld. Zie ook www.medipoint.nl/informatie/lenen.

Scouters

Neem eens een kijkje op www.scouters.nl. Hoe reis je met het vliegtuig als je een handicap hebt? En mag je hulpmiddel altijd mee? Bekijk hoe het precies zit en ga goed voorbereid op reis: www.scouters.nl/ik-wil-beter/vervoer/met-het-vliegtuig.
Ook van de site van Scouters: een handig strandligbed. De Beach-Lounger is een strandstoel die negen kilo weegt en te verkleinen is tot een lengte van ongeveer een meter. Gemakkelijk te dragen in meegeleverde tas: www.scouters.nl/hulpmiddelen/strandligbed-tjillz-beach-lounger.

Openbare toiletten in de UK

In Engeland en Schotland zijn (openbare) rolstoeltoiletten algemener en beter bruikbaar dan in Nederland - maar de Eurosleutel is daar onbekend. In het Verenigd Koninkrijk gebruikt men de Radar Key die gemakkelijk en goedkoop via www.disabilityrightsuk.org/shop/radar-key te bestellen is. Ook kun je een lijst bestellen waarop toiletten per regio staan aangegeven die met de Radar Key geopend kunnen worden: www.eurosleutel.nl en www.disabilityrightsuk.org.
Een overzicht van openbare toiletten in het Verenigd Koninkrijk vind je op: www.uktoiletmap.org.

Vakantie voor mensen met ALS

Voor iemand met ALS die afhankelijk is van bepaalde hulpmiddelen kan een vakantie organiseren moeilijk zijn. In dit artikel lees je waar je rekening mee kunt houden en hoe je bepaalde zaken van tevoren kunt regelen: www.als-centrum.nl/kennisplatform/op-vakantie-als. Met een goede voorbereiding kun je toch op stap. 
Een ervaringsverhaal met tips van een ALS-patiënt die wil reizen: www.als.be/nl/Op-reis-met-ALS. Waarop moet je letten en welke vragen kun je stellen bij het boeken?

OnWheels

OnWheels is een app die handig kan zijn voor reizen in België: www.onwheelsapp.com.

Ongehinderd

Ongehinderd heeft een app en website waarmee mensen met een lichamelijke beperking altijd en overal inzicht krijgen in de toegankelijkheid van publieke locaties. Door het keuringsteam worden locaties getoetst in opdracht van gemeenten en bedrijven. Daarnaast is Ongehinderd de uitvoerende partij voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. De informatie is in de gratis app en op de website te vinden: www.ongehinderd.nl.