Hulpmiddelen en zorg

Zorg en hulpmiddelen tijdens de vakantie

De zorg moet ook op vakantie goed geregeld zijn en je moet net als thuis over de nodige hulpmiddelen kunnen beschikken. Ook hier is een goede voorbereiding het halve werk. Soms gaat alles van een leien dakje, soms is een beetje inventiviteit nodig. En wat doorzettingsvermogen kan ook geen kwaad wanneer je een droomvakantie wil hebben. 
We noemen enkele websites waar je meer informatie kunt vinden over zorg en hulpmiddelen op reis.

Comfortzorg

Met Comfortzorg ben je ook tijdens je vakantie zeker van zorg. Je kunt de benodigde hulpmiddelen op je vakantieadres laten bezorgen. Comfortzorg vraagt een bijdrage voor het organiseren van de zorg en/of hulpmiddelen tijdens de vakantie. Je kunt hierbij denken aan:

  • een rolstoel
  • een hoog-laagbed met toebehoren
  • een tillift
  • een scootmobiel
  • een po- of douchestoel.

comfortzorg.nl

Broedershoek en Medipoint

Broedershoek is een vakantiepark in Zeeland waar je tijdens je verblijf gebruik kunt maken van de nodige zorg en hulpmiddelen. Bijvoorbeeld van verpleging/verzorging of van gespecialiseerde verpleging voor mensen met specifieke aandoeningen. Broedershoek werkt hiervoor samen met Medipoint die de zorghulpmiddelen die je nodig hebt ook levert op je vakantieadres in Nederland. Na afloop van je verblijf haalt Medipoint de hulpmiddelen weer op. Voor Nederlandse gasten zijn deze tijdelijke hulpmiddelen vaak kosteloos. Dit is wettelijk geregeld. 

broedershoek.nl 
medipoint.nl

Scouters

Scouters biedt toegankelijke informatie en onafhankelijk advies over innovatieve hulpmiddelen voor en door mensen die beter willen bewegen. Bekijk bijvoorbeeld hoe je kunt reizen met het vliegtuig als je een beperking hebt. En bekijk wanneer en waar je hulpmiddel mee kan. Zo weet je hoe het precies zit en ga je goed voorbereid op reis.
Ook te vinden op de site van Scouters: een handig strandligbed. De Beach-Lounger is een strandstoel die negen kilo weegt en te verkleinen is tot een lengte van ongeveer een meter. Gemakkelijk te dragen in meegeleverde tas. 

scouters.nl
scouters.nl/hulpmiddelen/strandligbed

Openbare toiletten in VK

In Engeland en Schotland zijn (openbare) rolstoeltoiletten algemener en beter bruikbaar dan in Nederland, maar de Eurosleutel is daar onbekend. In het Verenigd Koninkrijk gebruikt men de Radar Key die gemakkelijk en goedkoop is te bestellen.

Bestel een Radar Key  
Overzicht openbare toiletten in Verenigd Koninkrijk 

ALS: hulpmiddelen tijdens vakantie

Wanneer je ALS hebt en afhankelijk bent van bepaalde hulpmiddelen dan kan een vakantie organiseren moeilijk zijn. Maar met een goede voorbereiding kun je toch op stap.  In dit artikel lees je waar je rekening mee kunt houden en hoe je bepaalde zaken van tevoren kunt regelen als het gaat om hulpmiddelen:
Hulpmiddelen: op vakantie met ALS 

Tevens een ervaringsverhaal met tips van een ALS-patiënt die wil reizen: waarop moet je letten?
Ervaringsverhaal met reistips

Kijk voor een overzicht van handige hulpmiddelen ook op: 
Helpdesk Hulpmiddelen van Spierziekten Nederland